däckstorlek

däckstorlek

Vanliga frågor

När är det obligatoriskt att använda vinterdäck?

Under perioden från 1 december till 31 mars måste vinterdäck eller likvärdig utrustning användas när det råder vinterväglag. Detta krav gäller för personbilar, lätt lastbilar och bussar med en totalvikt på högst 3,5 ton samt släpvagnar som dras av sådana fordon.

När är det tillåtet att använda dubbdäck?

Dubbdäck får användas från 1 oktober till 15 april och även under andra tider om det råder vinterväglag som motiverar användningen av dubbade däck.

Hur ska jag förvara mina däck?

Det är bäst att förvara däck svalt, torrt och mörkt. Direkt solljus och för varm förvaring kan förkorta däckens livslängd.

Vilket mönsterdjup krävs för däck?

Däck måste ha ett återstående profildjup på minst 1,6 mm i huvudmönstret. Vid färd på väg under perioden 1 december till 31 mars när det råder vinterväglag, måste däck för personbilar, lätt lastbilar och bussar med en totalvikt på högst 3 500 kg, samt släpvagnar som dras av sådana fordon, ha ett återstående profildjup på minst 3 mm i huvudmönstret.

Kravet på 3 mm mönsterdjup gäller både vinterdäck och sommardäck som får användas enligt undantagen som anges i Trafikförordningen (4 kap. 18a§).

Vi hoppas att vi har kunnat besvara dina frågor och funderingar. Om inte, är du varmt välkommen att kontakta oss via telefon, e-post eller kontaktformuläret nedan.

Tack och vi ser fram emot att höra från dig igen!